Rolada szpinakowa z soczewicą i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić, odsączyć. Na patelni podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i wystudzić. Żółtka dodać do szpinaku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do szpinaku, dosypać mąkę , wymieszać. Formę o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Masę wlać na blaszkę i piec w piekarniku 15 min w 190 stopniach.
2.Soczewicę gotować w bulionie ok 20 min. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, dodać do soczewicy, dodać tuńczyk z puszki, wymieszać. Farsz doprawić koncentratem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , solą pieprzem i papryką mieloną.
3.Wystudzony placek posmarować farszem, zwinąć w roladę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy. Przed podaniem włożyć do piekarnika z papierem i piec 10 min.
Komentarze