Rolada Śląska

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Rolada Śląska, podawana najczęściej z kluskami śląskimi i modrą kapustą. robiona głównie z mięsa wołowego, ale i z wieprzowiny będzie doskonała.

  • 30 min

Składniki:

  • mięso wołowe - 1.5 kg
    ogórki kiszone - 500 gram
    boczek surowy wędzony - 500gram
    cebula - 3 sztuki
    musztarda sarepska - 150 gram (słoiczek)
    ziele angielskie - 3 sztuki (kulki)
    listek laurowy - 2 sztuki
    magi - 1 łyżeczka
    jarzynka - 1 łyżeczka
    smalec - 200 gram
    sól, pieprz - do smaku
    woda - 3/4 szklanki
    maka - 2,5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotujmy sobie farsz, gdy będziemy "klepali" mięso, smaki farszu przegryzą się.Kroimy ogórki w słupki około 2cm, cebule w piórka, boczek jak ogórki w słupki wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy musztardę i mieszamy z nią farsz.
    Teraz mięso:
    Kroimy mięso na plastry, rozklepujemy (jak schabowego) nakładamy farsz, zwijamy mięso tak, aby nam farsz nie wypłynął. Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie mocno zrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, magi , jarzynkę listek laurowy, przykrywamy i gotujemy około 2 godzin (można w szybkowarze, trwa to około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze)
    potem zagęszczamy sos - wodę mieszamy z mąką i dodajemy do gotującego się sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować