ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I BOCZKIEM

0 (0 ocen)

Nigdy nie próbowałam suszonych pomidorów, aż pewnego razu zjadłam je na pizzy.Tak mi posmakowały, że aż musiałam coś z nimi zrobić.Jak się okazało szpinak i boczek to idealny kompan dla pomidorków. Rolada to moja propozycja na Wielkanoc, ale może także nadać się na inne uroczystości, a nawet obiad.

Składniki:

  • •schab bez kości 700 gram
    •szpinak świeży 50 gram
    •pomidory suszone w zalewie 150 gram
    •boczek parzony wędzony 4 długie plastry
    •sól 2 łyżki
    •papryka słodka mielona 2 łyżki
    •pieprz mielony 1/2 łyżeczki
    •koper suszony 1 łyżka
    •olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada schabowa ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy. Rozcinamy go tak, aby powstał duży płat mięsa. Lekko go "bijemy" tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, koprem i papryką. Zwijamy w roladę i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Mięso odwijamy i układamy po całości szpinak. Na to boczek w niewielkich odstępach, a w tych odstępach układamy pokrojone pomidory suszone. Zwijamy roladę. Ciasno związujemy sznurkiem.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Suszone pomidory Schab Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować