Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem

4.48 (165 ocen)

Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. Idealna na Wielkanocny stół. Rewelacyjnie smakuje z chrzanem. Moja pierwsza tak duża rolada.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego
    200 g pieczarek
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 jajka
    Przyprawa do wieprzowiny
    Ostra czerwona papryka
    Słodka czerwona papryka
    Sól
    Pieprz
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ax48w9 1. Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości. Papryki kroimy w kosteczkę, smażymy na osobnej patelni. Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Siekamy w drobną kostkę. Rozcięty schab przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką czerwoną papryką. Po całości kolejno układamy pieczarki z cebulką, papryki oraz jajka.
  • image-1g3ufsu 2. Zwijamy do środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować