Mięso jest idealne, kruchutkie, wyśmienite na świąteczny, rodzinny obiad. Plastry boczku nadają roladzie soczystości. Wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1kg schabu
2 cienkie białe parzone kiełbaski
kilka plastrów parzonego boczku
łyżka musztardy
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
pieprz
Rolada schabowa z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą. Posmarować z wewnętrznej strony musztardą, ułożyć plasterki boczku i kiełbaski. Roladę ciasno zwinąć i związać nicią. Następnie zwinąć ciasno w papier do pieczenia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Roladę wstawić w blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim mięso na ok 15 minut. Przed krojeniem na plastry odczekać 10 minut aby soki równo rozeszły się po mięsie.
Komentarze