Rolada schabowa z warzywami

5 (164 ocen)

Wyborna mięsna rolada z kremowo-warzywnym farszem w sam raz na uroczysty obiad. Polecam!

Składniki:

  • 1,20 kg schabu bez kości
    1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
    150g kremowego twarożku (śmietankowego)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    mielona słodka papryka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada schabowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj marchewkę z groszkiem 1. Do posolonego wrzątku wrzucić marchewkę z groszkiem (wcześniej nie rozmrażać). Gotować do miękkości 5-7 minut. Odcedzić, przestudzić.
  • przypraw mięso 2. Mięso umyć, osuszyć. Ponacinać tak, aby powstał duży płat, rozbić. Oprószyć solą, pieprzem, mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • rozłóż farsz 3. Przygotować nadzienie: twarożek śmietankowy wymieszać z jajkiem, tartą bułką i natką pietruszki. Dodać marchewkę z groszkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Nadzienie rozsmarować na płacie mięsa. Uformować z niego roladę, związać nićmi kuchennymi. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć roladę z obu stron.
  • roladę podsmaż 4. Podsmażoną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem na którym się smażyła. Piec ok.90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. pod przykryciem. W czasie pieczenia polewać mięso tworzącym się wywarem. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięso się zrumieniło. Roladę podawać z jarzynką, np. z marchewką i groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Marchewka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować