Rolada na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, przekroić na pół i każdą połówkę na pięć części usuwając gniazda nasienne.
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać bułką i ułożyć jabłka.
Posypać cynamonem.
3.Białka ubić z solą, dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym a potem po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
4.Część ciasta wyłożyć łyżką na jabłka, posypać porzeczkami i wyłożyć resztę ciasta.
5.Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.
6.Po upieczeniu ciepłe ciasto zwinąć w roladę i zawinięte w ściereczkę zostawić do wystygnięcia. Zimne posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Porady
Zwijać od strony jabłek leżących poziomo, jeżeli zrobimy odwrotnie, rolada połamie się.
Komentarze