Rolada miodowa z powidłami śliwkowymi

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Bardzo szybkie ciasto, to mój eksperyment z ciastem miodowym. Idealne do kawy i herbaty oraz na świąteczny stół. Najlepiej smakuje na 3 dzień, wtedy lepiej skruszeje.

  • 20 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy: 12x24 cm
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki miodu
    2 małe jajka
    1/2 kostki margaryny Palma
    3 łyżeczki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 50 gram margaryny Palma z murzynkiem. Składniki zagotować.
    2 łyżki rumu
    mielone orzechy laskowe do dekoracji(1 łyżka)
    1 słoik(200 ml) powideł śliwkowych
    10 dag rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rolada miodowa z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w rumie. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Blachę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Ciasto na roladę rozwałkować na cienki placek, podsypać dobrze mąką, gdyż ciasto jest tłuste. Na placku rozsmarować powidła, wyłożyć odsączone rodzynki. Zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce. Piec 30 minut w temp. około 180 stopni. Wystudzić, udekorować polewą czekoladową i mielonymi orzechami.

Porady

Do ciasta oprócz rodzynek można dodać małe kawałki orzechów włoskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować