Rolada migdałowo-malinowa

5 (1 ocen)

  • 60 min

Pyszna rolada składająca się z migdałowego biszkoptu oraz kremu malinowego z malinami. Rozpływa się w ustach :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mielonych migdałów (ok. 80 g)
    2 łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    200 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    300 g malin
    150 g dżemu malinowego

    Dekoracja:
    100 g białej czekolady
    2-3 łyżki mleka
    1 łyżka dżemu malinowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Rolada migdałowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone migdały i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Krem: 100 g malin miksujemy blenderem na mus. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu (nie ubijajmy za długo bo może się zważyć). Następnie dodajemy mus malinowy i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy cienko dżemem malinowym, następnie kremem, a na kremie rozkładamy pozostałe maliny i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.
  • 3. Dekoracja: Białą czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy roladę. Dżem lekko podgrzewamy, aby zrobił się bardziej płynny, przekładamy do woreczka i robimy na białej polewie esy floresy. Gotową roladę wkładamy do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Migdały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować