Rolada mięsno - ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ziemniaczane: ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie.(najlepiej dzień wcześniej). Gdy ziemniaki wystygną obierz i zmiel przez maszynkę. Masło utrzyj z 3 żółtkami. Dodawaj stopniowo mąkę, zmielone ziemniaki i mleko. Połącz. Przypraw solą i pieprzem. Ubij pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. Rozsmaruj na natłuszczonej prostokątnej, dużej blaszce (oryginalnej z piekarnika) na grubość ok 1 cm. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
2.Farsz: papryki umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę. Jajko wbij do mielonego, dodaj pokrojone papryki. Przypraw do smaku, wymieszaj.
3.Podpieczony, gorący placek ziemniaczany przełóż na bawełnianą ściereczkę. Rozsmaruj masę mięsną, zwiń w roladę. Przełóż na blaszkę. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.Posyp serem żółtym, wymieszanym z umytym, poszatkowanym koperkiem. Piec ok.30-40 min.w 180 st.
Komentarze