rolada mandarynkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Delikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na piankę:
    1 puszka mandarynek w syropie
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 galaretki pomarańczowe
    2 banany
    do dekoracji:
    bita śmietana
    listki melisy
    kilka cząstek mandarynek z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Rolada mandarynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić w cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Sok z mandarynek zagotować z 1/2 szklanki wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Mleko ubić mikserem na piankę, dolewając tężejącą galaretkę. Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki, banan obrać ze skórki. Roladę rozwinąć, zdjąć ściereczkę. Rozsmarować piankę, ułożyć owoce i zwinąć roladę. Odstawić do stężenia. Przed podaniem roladę udekorować bitą śmietaną, owocami i listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mandarynki Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować