Rolada mandarynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić w cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia.
2.Sok z mandarynek zagotować z 1/2 szklanki wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Mleko ubić mikserem na piankę, dolewając tężejącą galaretkę. Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki, banan obrać ze skórki. Roladę rozwinąć, zdjąć ściereczkę. Rozsmarować piankę, ułożyć owoce i zwinąć roladę. Odstawić do stężenia. Przed podaniem roladę udekorować bitą śmietaną, owocami i listkami melisy.
Komentarze