Rolada malinowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Malinowy sezon zachęca do wypieków z tychże owoców, tak więc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą malinkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oliwy
    czerwony barwnik

    Mus malinowy
    1 szklanka przecieru z malin
    1 galaretka malinowa
    1 szklanka jogurtu
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka, mieszamy, przesianą mąkę i proszek oraz oliwę. Z gotowego biszkoptu odkładamy ok 3 łyżek ciasta i dodajemy barwnik oraz ok 1 łyżeczkę mąki. Ciasto przekładamy do szprycy z cienką końcówką i na wyłożonej pergaminem dużej blasze robimy tzw. esy floresy. Na to wykładamy pozostałe ciasto biszkoptowe, w ten sposób aby nie rozmazać szlaczków. Najlepiej łyżką nakładać ciasto blisko siebie małymi porcjami i tylko z wierzchu delikatnie rozprowadzić ciasto. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Następnie ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zawinąć w roladę. Proszę pamiętać aby strona ciasta ze wzorkami była po prawidłowej stronie.


  • 2.
    Rozgotowane i przetarte przez sito maliny (aby nie miały pestek) wymieszać z jogurtem i cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i tężejąca dodać do malin. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim masę malinową, zawinąć w rulon i folię aluminiową, folia spowoduję, że wilgoć z musu nie ucieknie tylko wchłonięta zostanie przez biszkopt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować