rolada owocowa z jogurtem

4.49 (198 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Rolady najczęściej przygotowuję wtedy, kiedy spodziewam się większej ilości gości. Można je podzielić na sporo kawałków, więc są nie zastąpione np. na przyjęciach dla dzieci. Do środka można wrzucić co tylko chcemy przez co rolada może mieć milion wariantów. Ja bardzo lubię taką ze świeżymi owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    2,5 opakowania galaretki pomarańczowej
    300 g jogurtu owocowego
    maliny, borówki amerykańskie
    dodatkowo:
    bita śmietana do dekoracji
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Rolada owocowa z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia trochę mniejszym niż blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około 25 minut. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia najlepiej ze ściereczką.
  • rolada 2. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy wystygną wymieszać z jogurtem i odstawić do stężenia.
    Kiedy masa będzie mocno tężeć biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę jogurtową oraz rozłożyć owoce. Zwinąć całość w roladę. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować