Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cukier z cukrem waniliowym i ubijać do czasu, aż cukry się rozpuszczą. Następnie dodać żółtka i razem wymieszać. Do ubitych jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Dokładnie razem wymieszać. Na blaszce o wymiarach 35 cm/ 35 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylać ciasto. Piec 10 minut w 200 st C. Na blacie rozłożyć wilgotny ręczniczek. Upieczony biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na wilgotny ręcznik. Zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt zwinąć (razem z wilgotnym ręcznikiem) w roladę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
MASA
Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać śmietan-fixy oraz masę orzechową. Delikatnie a zarazem dokładnie razem wymieszać.
Zimny biszkopt rozwinąć. Wyjąć ręcznik. Środek rolady posmarować masą z orzechami. 2 łyżki masy odłożyć. Roladę dosyć ściśle zwinąć. Wierzch posmarować 2 łyżkami odłożonej masy oraz polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze