Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla fanów deseru z pieczonymi jabłkami, które w połączeniu z aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    180g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    850g jabłek
    szczypta soli
    olej

    Polewa:
    100g białej czekolady
    3 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    100g płatków migdałowych


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Ciasto

Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tbi3k2 1. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32cmx38cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem.
  • image-1a7xn52 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • image-18l9jom 3. Ciasto wylać do formy wyłożonej jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki na ściereczkę, posypać cynamonem i zwinąć w roladę.
  • image-0wad8wx 4. Polewa:
    Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić
    w kąpieli wodnej.
  • image-00vrn7m 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • image-0h8unh4 6. Wystudzoną roladę jabłkową polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować