Rolada jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jesień kojarzy mi się z ciepłymi barwami, cynamonem i gorącą herbatą. Do gorącej herbaty pasują jabłka z cynamonem więc ciasto. Idealne,szybkie, wilgotne na jesienne chandry i ploteczki.

  • 50 min

Składniki:

  • 5-6 jabłek zależy od wielkości (tyle by zakryły całą blachę do pieczenia)
    5 dużych jajek
    1,5 cukru wanilinowego
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki cynamonu
    kawałeczek kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i nasmarować masłem.
  • 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wysypać na posmarowaną blachę.
  • 3. Jabłka posypać połową opakowania cukru wanilinowego ok. 2 łyżki i cynamonem, wymieszać, równomiernie rozprowadzić i odłożyć.
  • 4. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę wraz z cukrami. Dodać żółtka, delikatnie zmiksować.
  • 5. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać najlepiej łyżką, szpatułką z masą jajeczną.
  • 6. Ciasto wyłożyć na jabłka.
  • 7. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, dół z termoobiegiem. 35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
  • 8. Odwrócić upieczone ciasto tak by jabłka były na górze, zwinąć. I gotowe.

Porady

Jak odwrócić ciasto by jabłka były na górze? Ja przykrywam ściereczką, nakładam drugą blachę i odwracam. Sciągam papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijam roladę w tzw. "ślimaka". Pozostawiam na godzinę do wystygnięcia i uformowania się rolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować