A co powiecie na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem kakaowo-kawowym? przełamaną wisienkami prosto z domowej wiśniówki? Brzmi smacznie i słodko, no to do dzieła :) !
Rolada kakaowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec w przygotowanej wcześniej brytfance PIEKARNIKOWEJ w temp. 150 st. C przez ok 20 minut. Na gorący biszkopt nałożyć delikatnie skropioną wodą czystą ściereczkę, obrócić brytfankę do góry dnem, zdjąć papier i zwinąć ciasto w rulon za pomocą ściereczki. Tak przygotowaną roladę pozostawić przez ok 2 godziny.
Nadzienie: Kremówkę ubić z fixem i cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę zaparzyć w 2 łyżkach wrzątku, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Kakao namoczyć w wódce. Mieszankę czekolady i kawy dodawać do ubitej kremówki i delikatnie miksować, na koniec dodać kakao namoczone w wódce, miksować do wymieszania na wolnych obrotach.
Roladę delikatnie rozwinąć (tak by zachowała pół okrągły uformowany kształt), wyłożyć 2/3 kremu pozostawiając spore marginesy wzdłuż ciasta, na środek (wzdłuż) wyłożyć wisienki lub konfiturę (3-4 łyżki), delikatnie zwinąć roladę pozostawiając ją nadal dobrze zawiniętą w ściereczce. Zostawić w lodówce na ok. 1,5 h. Wyjąc posmarować reszta kremu, udekorować wisienkami i oprószyć kawą:) SMACZNEGO!!!
Komentarze