Rolada kakaowo-kawowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

A co powiecie na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem kakaowo-kawowym? przełamaną wisienkami prosto z domowej wiśniówki? Brzmi smacznie i słodko, no to do dzieła :) !

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 4 jaja
    - 1/2 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 szkl cukru
    - łyżeczka cukru wanilinowego

    Składniki na nadzienie:

    - 500 ml śmietany kremówki
    - śmietan fix (13g)
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 10 kostek czekolady deserowej
    - łyzka kakao
    - 3 łyżki wódki lub rumu
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo:

    - 30 szt. wisienek z wisniówki-wypestkować
    lub konfitura wiśniowa
    - kawa mielona do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Rolada kakaowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec w przygotowanej wcześniej brytfance PIEKARNIKOWEJ w temp. 150 st. C przez ok 20 minut. Na gorący biszkopt nałożyć delikatnie skropioną wodą czystą ściereczkę, obrócić brytfankę do góry dnem, zdjąć papier i zwinąć ciasto w rulon za pomocą ściereczki. Tak przygotowaną roladę pozostawić przez ok 2 godziny.
    Nadzienie: Kremówkę ubić z fixem i cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę zaparzyć w 2 łyżkach wrzątku, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Kakao namoczyć w wódce. Mieszankę czekolady i kawy dodawać do ubitej kremówki i delikatnie miksować, na koniec dodać kakao namoczone w wódce, miksować do wymieszania na wolnych obrotach.

    Roladę delikatnie rozwinąć (tak by zachowała pół okrągły uformowany kształt), wyłożyć 2/3 kremu pozostawiając spore marginesy wzdłuż ciasta, na środek (wzdłuż) wyłożyć wisienki lub konfiturę (3-4 łyżki), delikatnie zwinąć roladę pozostawiając ją nadal dobrze zawiniętą w ściereczce. Zostawić w lodówce na ok. 1,5 h. Wyjąc posmarować reszta kremu, udekorować wisienkami i oprószyć kawą:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować