Rolada drożdżowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

MIęciutkie i niesamowicie puszyste ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi jabłkami tworzy fantastyczne ciasto , które z przyjemnościa umili spotkanie przy kawie!Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    ROZCZYN :

    * drożdże – 20 g

    * cukier – 15 g

    * mąka pszenna – 25 g

    * mleko – 80 ml

    CIASTO :

    * mąka pszenna – 0k. 170 g

    * cukier – 20 g

    * sól – 1 szczypta

    * masło – 50 g

    * żółtko – 1 szt

    DODATKOWO :

    * słodkie jabłka – ok. 500 g

    * cukier – 3 łyżki

    * cynamon – 1 łyżeczka

    * mleko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    ROZCZYN:

    Drożdże kruszyny , dodajemy cukier , mąkę oraz lekko ciepłe mleko.

    Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

    CIASTO :

    Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

    Dodajemy cukier i schłodzone masło.

    Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka kruszona , bez śladów masła.

    Wlewamy rozczyn , dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto.

    Wkładamy do miski , przykrywamy i odkładamy na ok. 50 – 60 minut w ciepłe miejsce.

    Ciasto w tym czasie urośnie tylko troszkę.

    Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o dowolnej ( ja . ok. 0,5 cm ) grubości.

    Przez środek układamy pokrojone w kosteczkę ( obrane ) jabłka , posypujemy cukrem i cynamonem.

    Zamykamy w roladkę , dokładnie sklejając miejsce łączenia.

    Zwijamy ślimaka , delikatnie nacinamy i układamy na blasze.

    Smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 – 30 minut.

    Gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować