Rolada pięknie wygląda i fantastycznie smakuje na zimno może zastąpić tradycyjną wędlinę oraz sprawdzi się na świątecznym stole jak i w niedzielnym obiedzie
Składniki:
SKŁADNIKI
2 piersi z kurczaka
4 całe liście jarmużu
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
50 g sera żółtego
Vegeta do smaku
Rolada drobiowo-jarmużowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE :
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy przecinamy wzdłuż ale nie do końca rozkładamy . Rozmijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa dość cienko . posypujemy z każdej strony Vegetą i obie piersi kładziemy na foli aluminiowej tak aby nachodziły na siebie na tzw zakładkę.
Jarmuż odrywamy od łodygi głównej, myjemy , w garnku zagotowujemy wodę i jak się zagotuje wkładamy jarmuż na 4-5 minut i gotujemy . ( w ten sposób pozbywamy się goryczki ) . Wyciągamy na sito do obcieknięcia , w tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę . Jarmuż w rękach odciskamy z reszty wody i siekamy . Rozgrzewamy suchą patelnie i kładziemy na nią jarmuż by jeszcze obsechł po chwili dokładam masło i czosnek doprawiam Vegetą do smaku . studzimy, Ser żółty ścieram na tarce i mieszam z zimnym jarmużem. Rozkładam farsz na przygotowane piersi . Zawijamy za pomocą foli bardzo ciasno . Boki foli zawijamy by soki się nie wylewały podczas pieczenia . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut wyjmujemy i studzimy . Wkładamy do lodówki . Rolada smakuje na zimno jak i ciepło . Gotowe smacznego
Komentarze