Rolada – brzoskwiniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
2.W czasie pieczenia biszkoptu przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cynamon oraz mascarpone oraz mleko. Całość zmiksować na gładki krem.
Kremem posmarować biszkopt, posypać pokrojonymi w mniejsze kostki połówki brzoskwiń. Delikatnie zwinąć w roladę i schłodzić parę godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze