Rolada – brzoskwiniowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna do rodzinnych spotkań. Kremowa i owocową nutą. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 żółtek
    4 białka
    100 gr cukru pudru
    80 gr mąki pszennej
    20 gr mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    KREM:
    1 mały kubek śmietanki 30% 200gr
    1 op. serka marscarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki mleka
    5 połówek brzoskwiń z puszki
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada – brzoskwiniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
    Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
  • 2. W czasie pieczenia biszkoptu przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cynamon oraz mascarpone oraz mleko. Całość zmiksować na gładki krem.
    Kremem posmarować biszkopt, posypać pokrojonymi w mniejsze kostki połówki brzoskwiń. Delikatnie zwinąć w roladę i schłodzić parę godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Składniki podane na ok. 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować