Nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam za drożdżowymi roladami makowymi. Były dla mnie zbyt suche. Dlatego postanowiłam połączyć biszkopt i mak i było to rozwiązanie idealne! Szczerze wszystkim polecam .
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
* 5 dużych jajek
* 125 g cukru
* 125 g mąki
* mały cukier wanilinowy
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
*puszka masy makowej
*cukier puder do posypania ściereczki
*pół szklanki cukru pudru + 3- 4 łyżki gorącej wody do zrobienia lukru
* kilka orzechów włoskich do posypania
Rolada biszkoptowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut.
2.Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Kiedy ciasto będzie już zimne delikatnie rozwijamy ściereczkę, wykładamy masę makową i ciasno ją zwijamy. Drobno kroimy orzechy. Robimy lukier dodając do cukru pudru gorącą wodę i szybko mieszając. Polewamy roladę i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze