Rolada biszkoptowa z kremem miętowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatna rolada z kremem ze świeżej mięty i truskawkami. Idealna na lato.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    130g cukru
    160g mąki

    Krem miętowy:

    70g listków świeżej mięty (ważyłam już po obraniu z gałązek i umyciu)
    sok z pół cytryny
    400g jogurtu greckiego
    400ml śmietany 30%
    3,5 łyżeczki żelatyny
    50g gorzkiej czekolady
    5 łyżek cukru pudru
    150-200g truskawek

    Dodatkowo:

    300ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    truskawki
    listki mięty

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada biszkoptowa z kremem miętowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić na jasną, puszystą masę. Na końcu dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i oprószyć kaszą manną. Ciasto wylać na tak przygotowaną blachę. Piec w temperaturze 1600 przez 15-20minut. Gorący biszkopt położyć na lnianą ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i szybko zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Na co najmniej 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu jogurt wyłożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Sitko umieścić nad miską i włożyć do lodówki.

    Miętę z dodatkiem łyżki odsączonego jogurtu i soku z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę (coś w rodzaju pesto). Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jogurt i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, zmiksowaną miętę oraz startą na tarce czekoladę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Dodać żelatynę i ponownie krótko zmiksować. Krem schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.

    Truskawki pokroić w kostkę. Biszkopt odwinąć ze ściereczki. Krem wyłożyć na biszkopt i powciskać truskawki. Zawinąć z powrotem. Włożyć do lodówki.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Roladę obsmarować cienką warstwą śmietany. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować roladę. Na końcu ozdobić truskawkami i listkami świeżej mięty. Schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować