Delikatna rolada z kremem ze świeżej mięty i truskawkami. Idealna na lato.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
130g cukru
160g mąki
Krem miętowy:
70g listków świeżej mięty (ważyłam już po obraniu z gałązek i umyciu)
sok z pół cytryny
400g jogurtu greckiego
400ml śmietany 30%
3,5 łyżeczki żelatyny
50g gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
150-200g truskawek
Rolada biszkoptowa z kremem miętowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić na jasną, puszystą masę. Na końcu dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i oprószyć kaszą manną. Ciasto wylać na tak przygotowaną blachę. Piec w temperaturze 1600 przez 15-20minut. Gorący biszkopt położyć na lnianą ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i szybko zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
2.Na co najmniej 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu jogurt wyłożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Sitko umieścić nad miską i włożyć do lodówki.
Miętę z dodatkiem łyżki odsączonego jogurtu i soku z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę (coś w rodzaju pesto). Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jogurt i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, zmiksowaną miętę oraz startą na tarce czekoladę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Dodać żelatynę i ponownie krótko zmiksować. Krem schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Truskawki pokroić w kostkę. Biszkopt odwinąć ze ściereczki. Krem wyłożyć na biszkopt i powciskać truskawki. Zawinąć z powrotem. Włożyć do lodówki.
3.Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Roladę obsmarować cienką warstwą śmietany. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować roladę. Na końcu ozdobić truskawkami i listkami świeżej mięty. Schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.
Komentarze