Rolada biszkoptowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożoną pergaminem wylać ciasto. Piec około 10-15 minut w temp. 180st.C Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i ostudzić.
2.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, zostawić na miseczce na zastygnięcia. Gdy już stężeje pociąć na dość grube paseczki.
3.Wykonanie masy budyniowej: mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać proszek budyniowy zmieszany z mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać na gładką masę. Można dodać do smaku olejek do ciasta.
5.Ciasto rozwinąć posmarować masą, na końcu biszkoptu ułożyć galaretkę i zwinąć w rulon. Wierzch polać polewą czekoladową i ewentualnie posypać posypką do ciasta
Komentarze