Rolada biszkoptowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte brzoskwinie przekrawam na połówki i wyciągam z nich pestki , kroję w plasterki .
2.Wykładam ciasno na blaszkę (37x35) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną margaryną.
3. Teraz ubijam ciasto biszkoptowe, białka z cukrem ubijam na sztywno, dodaję po jednym żółtku, następnie dom asy przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i wykładam na brzoskwinie. Wyrównuję wierzch i piekę. Temperatura 160 st. C 35 minut ( termo obieg)
4.Po upieczeniu od razu przekładam na deskę ze ściereczką, do góry brzoskwiniami, ściągam papier i od razu zwijam gorącą roladę.
Dekoruję lukrem i kolorową posypką.
Porady
Można użyć innych owoców, gruszki, jabłka , kombinacja dowolna ;)
Komentarze