Rolada biszkoptowa z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Dodać cukier waniliowy i dalej zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
Blachę, dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
2.Śmietankę ubić z śmietan-fixem na sztywno, dodać cukier trzcinowy i znowu ubijać, na końcu dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Blenderem zmiksować na mus. Dodać do masy i dobrze wymieszać.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem borówkowy (1 łyżkę zostawić do dekoracji) i ułożyć garść świeżych owoców na całe biszkopt, omijając brzegi, aby krem później nie wypływał. Biszkopt delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować pozostałym kremem oraz owocami. Do podania schłodzić w lodówce. Można posypać jeszcze cukrem pudrem.
Komentarze