Rolada biszkoptowa "malinowa pokusa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
2.Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
3.Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
4.W czasie pieczenia przygotować krem: 3/4 malin zmiksować blenderem na mus. Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Dodać mascparone i wymieszać. Dodać mus malinowy oraz zmiksować do połączenia składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia i dodać do śmietany z malinami. Dokładnie zmiksować. Rozsmarować po biszkopcie. Ułożyć pozostałe maliny, delikatnie zawinąć roladę wzdłuż dłuższego boku.
Przygotować lukier. Maliny przetrzeć przez sitko. Powstały sok wymieszać z cukrem pudrem i polukrować gotową roladę. Schłodzić w lodówce min. 4 godziny.
Komentarze