rolada czekoladowa z karpatkowym kremem

4.5 (171 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

to jest kolejne dziecko mego owocnego buszowania tym razem po starych gazetach(czasami takie stare gazety kryją w sobie takie pyszności że głowa mała radze wypróbować taki sposób )

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło lub margaryna: 150 gramów
    - cukier: 5 łyżek
    - jajka: 4 sztuki
    - kakao: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - bita śmietana: 4 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki

    - bita śmietana: 400 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada czekoladowa z karpatkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodawać po łyżce przetarty przez sitko dżem(półtora słoiczka) , kakao i mąkę (1 i 1/2 szklanki )wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia , wysmarować masłem. wyłożyć ciasto , rozprowadzając je na grubość1,5 cm .Piec w średnio nagrzanym piekarniku 15 minut . Placek wyjąć na wysypaną cukrem ściereczkę usunąć papier i lekko zwinąć w roladę ,pomagając sobie ściereczką.
  • 3. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu . Wystudzony wymieszać ze skórka z cytryny, żelatyną i bitą śmietaną . Odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 4. roladę rozwinąć , posmarować kremem i znów zawinąć . Odstawić na godzinę do lodówki. Posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi. Udekorować czekoladkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować