Rolada czekoladowa

0 (0 ocen)

bardzo dobra rolada

Składniki:


  • BISZKOPT
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    4 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA
    szklanka mleka
    5 łyżek cukru
    3 żółtka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    kostka margaryny

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Do tego wlać żółtka i wymieszać. Później wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem i wmieszać łyżką. Na szeroką brytfannę dać papier śniadaniowy i wylać na to ciasto i piec. Gdy się upiecze zawinąć do wilgotnej ściereczki i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. MASA: Pół szklanki mleka zagotować. W pół szklance mleka rozpuścić wszystkie składniki prócz masła i zagotować. Dać do ostudzenia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce kremu. Ostudzić. Wyciągnąć ciasto ze ściereczki, posmarować masą. Zwinąć, położyć złączeniem w dół. Posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy