Rolada czekoladowo-malinowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Obłędne. Tak, to idealne słowo - czekoladowy biszkopt, puszysty waniliowy krem, malinowy dżem, wiórki czekoladowe, maliny. A to wszystko polane sosem czekoladowym. Naprawdę można się rozpłynąć. :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    Jajko 6 szt.
    Cukier 125 gram
    Cukier wanilinowy
    Mąka tortowa 100 gram
    Kakao 20 gram
    Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    Krem:

    mleko 3,2% pół litra
    Budyń waniliowy 1 opakowanie
    Masło 1 kostka (200 gram)
    Cukier puder 3/4 szklanki

    Dodatkowo:
    dżem malinowy 1 słoik
    Czekolada mleczna starta
    Maliny pół pudełeczka
    Sos czekoladowy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada czekoladowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Zaraz potem bezpośrednio do masy przesiać mąkę, zmiksować, dodać przesiane kakao i proszek do pieczenia i zmiksować.

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto nie powinno być przypieczone na brzegach. ( ja miałam termoobieg nastawiony na 170 stopni, piekłam około 13 minut).

    W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.
    Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę. Zwijamy ciasto razem z tkaniną i pozostawiamy tak do ostygnięcia.
  • 2. Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałych 200 ml rozpuścić budyń i dodać do tych 300 ml mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń.

    Dżem malinowy przesmażyć na patelni.


    Ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę (3/4 masy) i delikatnie, powoli zawijamy. Resztką kremu smarujemy całe, zawinięte ciasto. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi i malinami i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.

    Kiedy będziemy podawać ciasto warto polać je czekoladowym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować