Zawsze wydawało mi się, że aby przygotować roladę trzeba posiadać duże umiejętności. Po wykonaniu pierwszej i kolejnych mogę stwierdzić, że to naprawdę nic trudnego! Polecam więc takie wykorzystanie mięska!
Składniki:
Składniki:
• 1,2 kg cielęciny,
• 0,5 główki włoskiej kapusty (około 0,5 kg),
• 1 czerwona papryka,
• olej do smażenia i posmarowania mięsa,
• 0,5 szklanki bulionu,
• 1 cebula,
• papryka ostra w proszku,
• pieprz,
• sól,
• przyprawa typu vegeta,
Rolada cielęca z włoską kapustą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, a następnie rozkrawamy, tak by powstał płat. Delikatnie go rozbijamy.
Tak przygotowany oprószamy papryka, solą, pieprzem i vegetą. Całość odstawiamy, najlepiej do chłodu przykrywając folią aluminiową.
2.Przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Między czasie kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Rozdrobnioną dodajemy do cebuli. Smażymy razem około 5 minut, podlewając bulionem.
3.Między czasie umytą i pozbawioną nasion paprykę kroimy w paseczki. Pokrojoną dodajemy do kapusty. Całość podgrzewamy do momentu jak warzywa staną się półmiękkie. Farsz doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
4.Przestudzony farsz nakładamy na przygotowany płat mięsa. Zwijamy roladę, którą obwiązujemy nicią.
5.Gotową przekładamy na blaszkę do pieczenia. Całość oprószamy przyprawami, nacieramy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.
Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy (Przed pokrojeniem zdejmujemy sznurek).
Komentarze