Rogaliki orzechowo-morelowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeżeli ktoś lubi słodkie śniadania, to zapraszam na amerykańskie rogaliki Neli Rubinstein.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - ser biały mielony (użyłam "Mój ulubiony" Wieluń): 250 gramów
    - masło (miękkie): 250 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - mąka kukurydziana: 100 gramów
    - Jajko (duże): 1 sztuka
    - cukier brązowy: 1 łyżka

    - Nadzienie:: 1 sztuka
    - orzechy włoskie (zmielone): 1 szklanka
    - konfitura morelowa: 260 gramów
    - okruchy z kruchych ciastek: 3 łyżki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki

    - POSYPKA:: 1 sztuka
    - Jajko (małe, rozmącone): 1 sztuka
    - orzechy włoskie (pokrojone): 2 łyżki
    - cukier brązowy: 1 łyżka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury Ser

Rogaliki orzechowo-morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania tych rogalików , inspiracją dla mnie był przepis Neli Rubinstein "Rogaliki morelowe". Przepis ten jednak w dużym stopniu zmieniłam.
  • 2. Przygotować CIASTO: mikserem połaczyć ser, miękkie masło, cukier puder, cynamon, sól, sok z cytryny i wanilię. Dodać przesiane mąki, jajko i brązowy cukier (czynności te można wykonać również malakserem). Ciasto będzie miękkie. Włożyć je co najmniej na 1 godzinę do zamrażarki (należy sprawdzać stopień stwardnienia ciasta) lub na całą noc do lodówki.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe 3. Przygotować NADZIENIE: zmielone orzechy połączyć z konfiturą morelową, ciastkowymi okruchami i cynamonem.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe 4. Przygotować POSYPKĘ: orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe 5. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulę. Rozwałkować ją na koło o średnicy ok. 26cm i grubości ok. 0,5cm. Pokroić jak tort na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarować ok. 1 łyżeczki nadzienia. Postąpić tak ze wszystkimi częściami ciasta.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe 6. Zwinąć rogaliki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć posypką.
  • 7. Piec w temp. 180st. ok. 40-50minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować