Rogaliki orzechowo-morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przygotowania tych rogalików , inspiracją dla mnie był przepis Neli Rubinstein "Rogaliki morelowe". Przepis ten jednak w dużym stopniu zmieniłam.
2.Przygotować CIASTO: mikserem połaczyć ser, miękkie masło, cukier puder, cynamon, sól, sok z cytryny i wanilię. Dodać przesiane mąki, jajko i brązowy cukier (czynności te można wykonać również malakserem). Ciasto będzie miękkie. Włożyć je co najmniej na 1 godzinę do zamrażarki (należy sprawdzać stopień stwardnienia ciasta) lub na całą noc do lodówki.
3.Przygotować NADZIENIE: zmielone orzechy połączyć z konfiturą morelową, ciastkowymi okruchami i cynamonem.
4.Przygotować POSYPKĘ: orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem.
5.Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulę. Rozwałkować ją na koło o średnicy ok. 26cm i grubości ok. 0,5cm. Pokroić jak tort na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarować ok. 1 łyżeczki nadzienia. Postąpić tak ze wszystkimi częściami ciasta.
6.Zwinąć rogaliki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć posypką.
Komentarze