Rogaliki mleczno-maślane

0 (0 ocen)

Takie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej typ 500
    7 g suszonych drożdży
    65 g roztopionego masła
    180 ml ciepłego mleka
    1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
    1 duże jajko
    3 płaskie łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    Do posmarowania
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    mak



Rogaliki mleczno-maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Rogaliki przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy