ROGALIKI MAŚLANE

0 (0 ocen)

  • 55 min

Robię je często moja rodzina je uwielbia.

  • 55 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    margaryna
    szklanka cukru
    sól do smaku
    10 dag drożdży
    5 jajek
    1 kg mąki
    masło
    cukier waniliowy

Rogaliki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance mleka rozrobić drożdże. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, mleko zagotować. pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajka i drożdże i wymieszać. Na koniec mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować posmarować stopionym masłem i wycinać trójkąty, zwijać trójkąty od szerokiej strony. Gotowe rogale układać na blachę i piec około 10 minut. Na wierzch można jeszcze raz posmarować stopionym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy