Rogaliki Małgorzaty

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od mamy i teraz co tydzień goszczą na moim stole.

Składniki:

  • - 50 dag mąki
    - 5 dag drożdży
    - 3-4 łyżki śmietany 12 %
    - kostka margaryny lub masła
    - 2 jajka
    - białko
    - 2 łyżki cukru
    - 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
    - marmolada( najlepiej śliwkowa lub z czarnej porzeczki)

Rogaliki małgorzaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę , jajka , rozkruszone drożdże, śmietanę, cukier i cukier waniliowy mieszamy i z tych składnikówwyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka , zawiązujemy i wkładamy na ok. 15 min. do zimnej wody. Ciasto dzielimy na 6 części . Każdą rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na każdy nakładamy po łyżce marmolady i formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym białkiem ( możemy jeszcze delikatnie posypać je cukrem waniliowym ) Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni .

Porady

Często zamiast marmolady dodaję do nich np. nutellę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy