Rogaliki francuskie z szynką i selerem

2.33 (3 ocen)

Złociste, chrupiące rogaliki nadziane szynką i delikatnym selerem idealnie komponują się z czosnkowym jogurtem. Rogaliki stanowią doskonały pomysł na szybką zakąskę, gdy w drzwiach pojawią się niespodziewani goście:).

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • Około 10 plasterków wędliny z szynki wieprzowej,
    • ¾ -1 słoiczka z selerem konserwowym,
    • 1 mały jogurt naturalny
    Składnik dodatkowy:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    Składniki robocze:
    • Jajko do smarowani rogalików,
    • Sezam do posypania rogalików,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szynki Przekąski

Rogaliki francuskie z szynką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładanie szynki 1. Seler konserwowy dokładnie odciskamy z zalewy.
    Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty. Na każdym trójkącie nakładamy plasterek szynki (wcześniej dopasowujemy jego kształt do kształtu ciasta, odpowiednio je okrawając).
  • nakładanie selera 2. Na szynkę nakładamy porcje selera konserwowego
  • formowanie 3. Mając nałożone nadzienie przystępujemy do formowania rogalików.
  • przed pieczeniem 4. Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem. Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 200°C do zrumienienia około 15 minut.
    Między czasie jogurt miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem.
    Upieczone rogaliki pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe podajemy do czosnkowego jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Seler Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować