Złociste, chrupiące rogaliki nadziane szynką i delikatnym selerem idealnie komponują się z czosnkowym jogurtem. Rogaliki stanowią doskonały pomysł na szybką zakąskę, gdy w drzwiach pojawią się niespodziewani goście:).
Składniki:
Składniki podstawowe:
• Około 10 plasterków wędliny z szynki wieprzowej,
• ¾ -1 słoiczka z selerem konserwowym,
• 1 mały jogurt naturalny
Składnik dodatkowy:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
Składniki robocze:
• Jajko do smarowani rogalików,
• Sezam do posypania rogalików,
• Sól, pieprz do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Natka pietruszki do dekoracji
Rogaliki francuskie z szynką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler konserwowy dokładnie odciskamy z zalewy.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trójkąty. Na każdym trójkącie nakładamy plasterek szynki (wcześniej dopasowujemy jego kształt do kształtu ciasta, odpowiednio je okrawając).
2.Na szynkę nakładamy porcje selera konserwowego
3.Mając nałożone nadzienie przystępujemy do formowania rogalików.
4.Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem. Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 200°C do zrumienienia około 15 minut.
Między czasie jogurt miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem.
Upieczone rogaliki pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe podajemy do czosnkowego jogurtu.
Komentarze