Rogaliki drożdżowe z nutellą / makiem lub owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować,przestudzić-z mleka +4 łyżki mąki+2 łyżki cukru+drożdże-robimy zaczyn,pozostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie rozpuszczamy margarynę i jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym mikserem.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy wyrośnięty zaczyn,przestudzoną margarynę, rozbite jajka,szczyptę soli i wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Kiedy ciasto zaczyna odchodzić i zrobią się pęcherzyki powietrza wtedy ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 8 równych części ( ja robię kulkę i kroję na krzyż,następnie każdą z części jeszcze raz na pół). Każdą osobno wałkujemy i znowu dzielimy na 8 części ---jak opisałam wyżej.Na każdą część tą z szerszej strony nakładamy łyżeczkę Nutelli i zwijamy rogalika.Blaszkę smarujemy olejem i układamy rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem (można posypać makiem lub wiórkami) albo nie sypać niczym. piec na złoty kolor w temp. 180* ja piekę ok 20 minut..Patrze czy spód rogalika jest rumiany i czy ładnie odchodzi od blaszki.
Porady
Krem Nutella można zastąpić np.owocami (brzoskwinie, wiśnie). Ja te rogaliki też robię z makiem--są przepyszne.
Komentarze