rogaliki drożdżowe z masą makową

4.49 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500-550 g mąki
    100 g cukru
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    100 g masła
    25 g świeżych drożdży
    1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista niż ta z torebki)
    cukier puder do posypania
    szczyota soli
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Rogaliki drożdżowe z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, masło stopić i wystudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, wlać mleko, wsypać sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować