Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam rogaliki, mimo iż nie są urodziwe to bardzo nam smakują.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    7 g drożdży instant
    500 g mąki
    75 g masła lub margaryny
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko
    szczypta soli

    marmolada i/lub krem czekoladowy

    lukier:
    200 g cukru pudru
    5-6 łyżek soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wlgdfg 1. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. W rondelku rozgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, wystudzić. Ciepłe (ale nie gorące) mleko z masłem dodać do mąki i wbić jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, im dłużej wyrabiamy tym lepiej!). Uformować kulę i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • image-0bwkr9b 2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować okrągły placek i rozwałkować, po czym przeciąć na 8 trójkątów (jak pizze). Na każdy układać łyżeczkę marmolady/kremu czekoladowego. Zwijać od szerszej do węższej strony.
  • image-1xwywwf 3. Uformowane rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.
  • 4. Lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być półpłynna. Posmarować lukrem ostudzone rogale.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować