Rogaliki drożdzowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na 25-30szt:
Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku i dosypujemy cukier. Do miski wsypujemy wszystkie składniki. Dolewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy. Ciasto zagniatamy do gładkiej masy i odstawiamy na godzinę najlepiej w ciepłe miejsce.
2.Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 3 części. Każdy kawałek wałkujemy na okrąg, a następnie dzielimy na 8 części (jak pizzę).
3.Na powstałe trójkąty nakładany masę makową. Zawijamy rogaliki od szerszego boku do węższego. Wykładamy rogaliki na blachę i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze ok 190°C.
Porady
Jeśli ktoś nie przepada za masą makową wersja z marmoladą lub Nutellą również świetnie się sprawdzi.
Komentarze