Rogaliki drożdżowe z łososiem, serkiem i koperkiem

0 (0 ocen)

Pyszyste rogaliczki w wersji wytrawnej z pysznym kremowym łososiem z wyczuwalnym koperkiem. Pycha !

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    mąka 600 gram + do podsypywania
    masło miękkie 1 łyżka
    jaja 2 szt.
    drożdże 50 gram
    sól 1 łyżka
    cukier 2 łyżki
    mleko 300 ml.

    Farsz:
    filet z łososia bez skóry 200 gram
    serek Philadephia 3-4 łyżki
    koperek 1 pęczek
    sól i pieprz do smaku
    sok z cytryny 1 łyżeczka

    Dodatkowo:
    jajko 1 szt.
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe z łososiem, serkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski. W osobnym naczyniu podgrzać mleko w mikrofalówce. Dodać do mleka drożdże, cukier, sól oraz około 7 łyżek mąki z miski i wymieszać, aż drożdże rozpuszczą się i nie będzie grudek. Rozczyn wstawić do lodówki, do momentu, aż podwoi masę.
  • 2. Rozczyn dodać do mąki. Wbić jaja. Dodać masło. Wszystko najpierw wymieszać łyżką. Następnie podsypać mąką ciasto i ręce i dokładnie zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, dopóki podwoi masę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 części- trójkątów.
    Farsz:
    Łososia umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać serek, sok z cytryny i posiekany koperek.Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę farszu. Zwinąć rogalika. Odstawić na 30 min. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajem oraz posypać sezamem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Koper Łosoś Ryby Serek Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować