Rogaliki drożdżowe rosnące w zimnej wodzie

4.24 (205 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rogaliki z nadzieniem - zawsze pyszne i nie da się poprzestać na jednym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki,
    2 margaryny,
    10 dkg drożdży,
    4 jajka,
    1 szklanka mleka,
    6 łyżek cukru,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.24 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe rosnące w zimnej wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże, dodać cukier, mąkę, jajka, szczyptę soli. Margarynę roztopić i przestudzić. Ze składników zagnieść ciasto a na końcu wmasować do ciasta przestudzoną margarynę. Zagniecione ciasto zawinąć w ściereczkę i zamoczyć do miski z dużą ilością zimnej wody. Gdy ciasto wypłynie podzielić na 4 części, każdą z tych części rozwałkować na 12 trójkątów, nadziewać marmoladą lub czekoladą ( nutellą) i formować rogale. Każdy rogal przed włożeniem do pieczenia nasmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować