Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalać mlekiem. Odsawić do podrośnięcia.
2.Masło roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, resztę mleka i śmietankę, dodać zaczyn,delikatnie wymieszać.Dodać przestudzone maslo wyrobić na gladką masę.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( mniej wiecej do czasu gdy ciasto podwoi objętość)
3.Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, Okrąg ciasta podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nakładać łyżeczką nadzienie, zwinąć zaczynając od szerszego końca w rulonik, uformować rogalik.
4.Układać na blaszce, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem
5..Piec w 170 stopniach ok 20-25 minut do momentu gdy rogaliki się zarumienią.
Komentarze