Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na chwilę. Potem dodać przesianą mąkę, śmietanę, miękką margarynę (ja kroję ją sobie w kostkę, żeby lepiej się ciasto wygniatało), jajka i cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto (powinno być miękkie i elastyczne ), przykryć ściereczką i wstawić do lodówki ok. 1,5 godziny.
2.Rogaliki kłaść na blaszkę, zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarować rogaliki rozmąconym jajkiem.
Piec ok. 15 minut (do zarumienienia )w temp. 180° C. Po wystygnięciu obsypać pudrem.
3. Wyjąć z lodówki.Następnie ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować i dzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt położyć pół łyżeczki marmolady i zawijamy zaczynając od najszerszej strony, na końcu wywijając lekko w "księżyc".
Porady
Rogaliki można również upiec na drugi dzień, wtedy przygotowane ciasto wstawić do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Po wyjęciu z lodówki odczekać ok godzinę aż ciasto nabierze temp. pokojowej.
Komentarze