Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wraz z cukrem i cukrem waniliowym rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki (z potrzebnego 1/2 kg) , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2.Do reszty mąki dodać sól, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Krótko wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
3.Kiedy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać trójkąty i na każdy z nich kłaść nadzienie. Z ciasta formować rogaliki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wierzch rogalików można dekoracyjnie posypać np. sezamem, makiem, słonecznikiem, cukrem pudrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C ok. 20-30 minut.
Komentarze