Są proste w wykonaniu, idealny dodatek do kawy i drugiego śniadania. Wyśmienita uczta dla smakoszy ciasta drożdżowego.
30 min
Składniki:
1,5 szklanki mleka
6 dag drożdży
3 łyżki cukru
sól do smaku
5 żółtek + 1 jajko
sok z 1 cytryny ze skórką
½ kostki masła
6 szklanek mąki
½ litra smażonych jabłek+1 galaretka cytrynowa
Rogaliki ze smażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z cukrem i solą. Ciepłe mleko wlać do drożdży i pół mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka, resztę mąki i sok ze skórką z cytryny oraz wystudzone masło. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować na okrągłe placki, podzielić na trójkąty. Jabłka rozmieszać z galaretką, wystudzić. Każdy trójkąt posmarować białkiem i ułożyć masę jabłkową. Zwinąć. Blachy natłuścić, ułożyć rogaliki, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. około 180 stopni na złoty kolor.
Komentarze