Rogaliki z truskawką i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Świeże drożdżowe rogaliki idealne do koszyka piknikowego.

  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże: 5 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - mąka: 50 dekagramów
    - margaryna lub masło miękkie (temp. pokojowa): 60 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - żółtko: 1 sztuka
    - kilka truskawek: 1 sztuka
    - młody rabarbar: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z truskawką i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w mleku, dodać po 1 łyżce mąki oraz cukru. Odstawić na ok 10 min. Do miski przesiać mąkę, sól, miękką margarynę,jajko oraz na koniec wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i przełożyć na stolnice, zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rabarbar obieramy, z truskawek usuwamy szypułki, drobno kroimy, posypujemy 1 łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min. następnie odlewamy powstały sok. Z ciasta odrywamy małe porcje i wałkujemy na cienki okrągłu placem, dzielimy na 8 trójkątów. Na środek każdego układamy nasze nadzienie i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 15-20 min. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować