Rogaliki z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Drożdże roprowadzić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
- Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Margarynę rozpuścić, jajka utrzeć z cukrem na biały krem.
- Dodać do jajek mąkę, rozczyn i wyrobić ciasto.
2.- Kulę ciasta podzielić na 4 części.
- Każdą część ciasta rozwałkować na zgrabne koło. Koło przeciąć najpierw na 4 części, potem na 8, krojąc jak tort.
3.- Na każdy powstały trójkącik ciasta kłaść łyżeczkę marmolady przy samym obwodzie.
- Zwijać rulon do środka koła formując zgrabny rogalik.
4.- Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem , robiąc odstępy bo urosną.
- Piec w temp. 180 st.C przez 12-15 minut.
Komentarze