Rogaliki z rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszne, puszyste rogaliki :)

Składniki:

  • 700 g mąki
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    100 g masła
    50 g świeżych drożdży
    ok.300 ml mleka
    szczypta soli
    3 pałki rabarbaru
    2-3 łyżki cukru
    cukier puder do posypania

Rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić w cieple do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić.
    Do miski wsypać mąkę,dodać jaja, cukier,szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn , dolewając mleko miesić ciasto, pod koniec mieszenia dodać ostudzone masło.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Rabarbar umyć zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, posypać cukrem.
    Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
    Nakładać po łyżce rabarbaru (osączyć z soku) i zwijać rogaliki.
    Piec na złoto w 180*C ok. 15-20 minut (czas zależy od piekarnika).
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy