Rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić w cieple do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić.
Do miski wsypać mąkę,dodać jaja, cukier,szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn , dolewając mleko miesić ciasto, pod koniec mieszenia dodać ostudzone masło.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Rabarbar umyć zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, posypać cukrem.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Nakładać po łyżce rabarbaru (osączyć z soku) i zwijać rogaliki.
Piec na złoto w 180*C ok. 15-20 minut (czas zależy od piekarnika).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze