Rogaliki z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karnawałowa alternatywa dla faworków i pączków - robi się je o wiele szybciej i o wiele łatwiej!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże: 25 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - margaryna: 125 gramów
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - woda z kwiatów pomarańczy: 1 łyżka
    - jabłko słodkie: 2 sztuki
    - konfitura różana: 500 gramów
    - jajko do smarowanie ciasta: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku - dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Rozpuszczamy margarynę. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
  • 2. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich wyrośnięte drożdże i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 4 porcje.
  • 3. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy i dzielimy na około 8 części - dokładnie tak jak pizzę. Na każdym trójkąciki układamy łyżeczkę konfitury i kawałek jabłka. Zawijamy rogaliki i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
  • rogalik 4. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować