Rogaliki z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku - dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy margarynę. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
2.Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich wyrośnięte drożdże i rozpuszczoną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 4 porcje.
3.Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy i dzielimy na około 8 części - dokładnie tak jak pizzę. Na każdym trójkąciki układamy łyżeczkę konfitury i kawałek jabłka. Zawijamy rogaliki i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
4.Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego!
Komentarze