Wspaniałe,zawsze sie udają.Tanie,smaczne i efektowne.Pachnie nimi cały dom,idealne na spotkanie przy kawie lub herbacie.Niech wszystkie kupne jagodzianki schowają się w kąt.
Rogaliki z jagodami oprószone czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
2.Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
3.Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić.Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
4.Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
5.Ciasto podzielić na pół,przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
6.Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto drożdżowe (kształt okręgu jak na zdjęciu).Rozwałkowane ciasto ciąć jak pizzę na 8 części.
7.Na każdym trójkącie nałożyć dwie łyżki jagód,posypać cukrem waniliowym.Zwijać jak na zdjęciu obok.Smarować białkiem.Można posypać ziarnem sezamu przed pieczeniem lub po upieczeniu polać lukrem i posypać wiórkami czekolady.
8.Przygotowac lukier:wymieszać cukier puder z gorącą wodą.Lukier powinien byc gęsty ale na tyle,aby mozna nim było polac rogaliki.
9.Na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać rogaliki zachowując 3 cm odstępy(zostawiając miejsce na wyrośnięcie ciastek).Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut.Po wyjęciu poczekać aż wystygną.Gorzką czekoladę zetrzec na tarce.Wymieszać cukier puder z gorącą wodą,w ten sposób uzyskuje sie lukier.Rogaliki polać lukrem i posypać wiórkami czekolady.
Komentarze